Pozitif Düşünmek İçin Neler Yapmalıyım?

12 Kasım 2020

Sevgili Dostlarım,

Hepinize Merhaba.

Hep söylüyorlar, öyle değil mi?

Bir ilişkiye başladın mesela. Her şey yolunda giderken, “Ya beni aramazsa?” veya “Ya bir aksilik çıkar da mutluluğum bozulursa?” gibi düşünmeye başlıyorsun. Hatta arkadaşlarına da söylüyorsun. Onlardan cevap:

“Öyle şeyler düşünme.”

“Bunları aklına getirme!”

Gerçekten de seni aramamaya başlıyor. Bu kez de aklını ona takıyor, binbir türlü senaryo kuruyorsun. Yine eş dost başlıyor akıl vermeye:

“Onu düşünmeyi kes. Bak nasıl seni aramaya başlayacak.”

Çok istediğin bir şey gerçekleşecek gibi oluyor. Örneğin müdürünle konuştun, ya da bir iş başvurusu yaptın. Ama hala sana bir terfi ya da işe alınma müjdesi gelmedi. Zaman akıyor, süre geçiyor ve sen daha da huzursuzlanıyorsun.

“Pozitif düşün. Yoksa gerçekleşmez!”

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİNİN SEBEBİ KORKULAR VE YARGILAR

Meşhur bir laf vardır: “Sana fili düşünme dersem ilk yapacağın şey o fili düşünmektir.”

Gerçekten de artık kurtulmaya çalıştığın düşünceleri bırakabilmek için gerçekte uzun çalışmalar yapmak, sebep olan duygu ve yargılardan kurtulmak gerekir. Bunun için, Duygu Sökümü ve Tohumlama, Kilit Taşına İnmek ve Korkuyu Yakmak21 Günlük İstenmeyen Düşünce ve Duygulardan Kurtulmak adlı workshoplara katılmış olmalısın.

Ancak bana gelemeyenler de var. Bu workshoplara katılamıyorsan, senin için evde uygulayabileceğin basit bir teknik vermek istiyorum.

Örnekleyelim mi?

Sevgilinden ayrıldın. Onunla ilgili acın hafiflemeye başladı. Ancak onu düşünmekten vaz geçemiyorsun. Çünkü sana adil davranmadı. Seni görmedi, anlamadı. Belki de bazı davranışlarından pişmansın ve zamanı başa sarmak istiyorsun.

Tüm bunlar seni gerçekten de ona bağımlı kılar. Sen onu arayıp sormasan da, onu sadece düşünmek bile tüm hayat enerjini, bereketini ona kaptırmana yeter.

EVDE UYGULAYABİLECEĞİN 21 GÜNLÜK YÖNTEM

Öncelikle bir defter edin. Ve 21 günü 3’e böl. Yani 1’er hafta boyunca yapacakların farklı olacak. İlk hafta topraklamaya ağırlık vereceksin.

  1. HAFTADA UYGULAMA

Sabah uyandığında uygun bir zamanda kendine onu ve onunla ilgili tüm düşüncelerine, duygularına izin vererek serbest bırak. Önce, özlem – sevgi – güzel günler – onun sana iyi davranışları – iyi hissettirdikleri ile ilgili yazılar yaz.

Sadece yaz.

Sadece yaz.

Ama asla başka bir arkadaşına bunları anlatma. Artık onun hakkında konuşmayı bitir.

İkinci olarak ona olan öfke – pişmanlık – acı – hüzün – keder – umutsuzluk – çaresizlik gibi kötü hissettirdikleri ile ilgili topraklama yap. Topraklama, sadece bu duyguların yüzünden ona vermek istediğin tepkiler olsun. (Nasıl topraklama yapacacağını buraya tıklayarak okuyabilirsin.)

Rahatladıktan sonra, akşama kadar onu düşünmeyi kendine yasakla. Eğer aklına gelirse, akşama düşüneceğim diye bilinçli olarak ertele. Daha önce işe yaramayacak olan bu talimat, topraklama yaptıktan ve uzun yazı yazdıktan sonra işe yarayacaktır. Gerekirse senin aklını başka yere kaydıracak müzikler dinle, dans et, kitap oku, video izle.

İlk hafta sadece yazı yaz, sabah 1 saat akşam 1 saat kendine düşünme izni ver. Akşam saatinde de yazı yazabilirsin.

  1. HAFTA

Bu hafta boyunca, düşüncelerinin daha azaldığını göreceksin.

Yine pozitif ve negatif duyguların için yazı yaz. Ancak bu kez, sadece sabah ya da akşamdan bir tanesini belirle. Günde sadece 1 saat düşünme iznin olsun.

  1. HAFTA

Sadece olumsuz topraklamaların ve ÖZLEM üzerine yazı yaz.

Ancak bu kez, toplamda neye kabul veremediğini bul. En derinde,

-Anlaşılmamak mı?

-Görülmemek mi?

-Haksızlığa uğramak mı?

-Yanlış kişiye aşık olmak mı?

Tüm bunlardan dolayı kabul veremediğin şeyi bu. Ve bu kez, bu kabul veremediğin şey her başına geldiğinde nasıl davrandığını bul. Yani ego taktiklerini fark et. Ve onları yavaş yavaş uygulamadan kaldırmaya çalış.

İşte bu şekilde, baştan biraz göğsünde yanma hissedebilirsin ancak yandıkça kafandaki bulanıklık netleşmeye başlayacak.

Artık onu düşünmek değil, sadece ilişki zincirini kırabilmek için, nasıl davranmayı bırakman ve ne şekilde düşünme biçimini değiştirmen gerektiğini fark edeceksin.

SON OLARAK

Yeni düşünme biçimini , örneğin:

“Ben artık kimseye taviz vermeyeceğim. Her kim olursa olsun, kendi hayatım daha önemli olacak.” gibi…

Bu düşünce ile coşku veren bir şarkıyı çalıp defalarca dinle.

Sevgilerimle
Seda Diker

TAVSİYE WORKSHOP

1.Duygu Sökümü ve Tohumlama

2.21 Günde Duygu ve Düşünce Arınması

3.Kilit Taşı ve Acıları Yakma Rehberi

TAVSİYE KİTAPLAR

1.Duygu Simyacısı

2.Bereket

3.Haydi Kavuş Artık